Kaktüs nasıl yetişir kanalımıza hoş geldiniz?
Kaktüs yetiştirmek büyük sabır ve emek isteyen bir merak ve ilgi alanıdır. Tohumdan yetişen kaktüs ilk yılında yeni yeni toprak üstünde görülen modeller olmasının yanı sıra, 1 cm civarına kadar büyüyen modeller vardır. Kaktüs de koleksiyonluk modellerin en önemli özeliği yavaş büyüyen cinsler içinden seçilir. Binlerce model içerisinden koleksiyonluk kaktüs modellerini seçmek gerçekten çok zor bir iştir. Gerçek bilgi ve bu konu üzerine ciddi bir geçmiş gerektirir.
Kaktüs koleksiyonu ile ilgili gerekli bilgileri sizinle paylaştıktan sonra artık kaktüs yetiştiriciliğine ve püf noktalarına geçiş yapabiliriz.
Kaktüs bitkisine merak duyan arkadaşların merak ettiği ilk konu, Kaktüs nasıl çoğalır ile konumuzun derinliklerine dalmak istiyorum. Kaktüs tohum ve yavru olmak üzere iki şekilde çoğaltılır. Tohumdan çoğaltma ticari kaktüs yetiştiricilerinin tercih etmedikleri bir yöntemdir. Gelişmiş kaktüsler aynı cins ve model bir araya getirilerek, bir birleri ile tozlaştırılarak tohum elde edilir. Bu tohumlar kurutulur ve ilk yıl -12' ile -15' de bekletilir. Tohumdan temizlik yapılırken bir çok kullanıcı kuruyan tohumları bir birinden ayırdıktan sonra sirkeli suda 2 ile 4 saat arası beklettikten sonra soğuklama için buzluğa alırlar, ama dikkat etmeniz en önemli ikinci durum ise temizleme neticesinde tohumların üstünde hiç bir kalıtımsal veya çiçeğin üzerinden kalan hiç bir şeyin kalmaması. Burada temizliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha aklınızdan geçirmeniz gerekmektedir. Çünkü yapacağınız en ufak hata sizin bir sene kaybetmenize neden olacaktır. Kaktüs yetiştiriciliği biraz itina, birazda dikkat isteyen bir konu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bir kaç kez tohum temizlemesi yaptıktan sonra ne kadar kolay bir iş olduğunu zaten sizlerde göreceksiniz.
Kaktüs tohumu için toprak hazırlığına başlayalım. İnce elenmiş kum 1/4, torf 1/4, Hindistan cevizi torfu 4/1 ve 4/1 perlit şeklinde en uygun toprak karışımı hazırlanmış olur. Bu karışım 4/5 cm yüksekliğinde uygun olan bir kaba burada bir çok kullanıcı saydam plastik büyük boy kapları tercih eder. Serilerek bolca sulanır ve 10/15 gün üstü kapatılır. Direk güneş görmeyen bir yerde iki günde bir üstü açılır havalandırılır ve tekrar kapatılarak sürenin dolması beklenir. 15 Gün neticesinde naturelfertilizer.info tarafından hazırlanan organik gübre sprey yardımı ile serpildikten sonra 3 gün daha üstü kapatılarak gübrenin içindeki mikro organizmaların tüm içeriğe yayılması beklenir.
6 ay civarı soğuk ava deposunda yada buzlukta bekletilen tohumlar çıkarıldıktan sonra hazırladığımız toprak karışımının üstüne serpilen tohumlar hafiften bastırılır ve sulama yapılmadan nemli haliyle tekrar üstü kapatılır ve iki üç gün de bir üstü açılıp bir kaç saat havalandırdıktan sonra tekrar kapatılır. Kaktüsler bir yaşını doldurana kadar güneş ışığından direk korumaya devam ediyoruz. Işık alan fakat direk güneş ışığını görmeyen yerde bekletmeniz gerekmektedir. 10/15 gün içinde tohumlar çimlenerek kendini göstermeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra tohumların bulunduğu kabın içerisinin nemi sürekli kontrol edilerek fıs fıs ile nemlendirme devam edilir. Bir yıl boyunca bu şekilde devam eder. bir yıl sonunda artık tohumların çimlendiği kabın üstü yavaş yavaş açılarak yarım gün kapağı açık bırakılır ve ortama alışması sağlanır. Bundan sonraki dönemde daha sık nem kontrolü yapılarak devam edilir. 18 ayını dolduran tohumlar artık ortama alışmış ve kendi kendine yaşayabilecek duruma gelmiştir. 24 ayını doldurduktan sonra 5.5' luk saksıya alınmaya başlayan kaktüsler bu sefer 4/1 torf ve 4/1 perlit ve 4/1 naturelfertilizer.info'nun hazırladığı gelişim gübresi karıştırılarak ekim yapılır. Hiç bir aşamasında kaktüsleriniz direk güneşe maruz bırakılmaz. Ekvator iklimini seven kaktüsler sıcak ama nemli ortam hazırlanarak burada kendi haline bırakılır. Bundan sonra ilk başta 10 günde bir, sonra 15 günde bir olmak kaydı ile sulanır. Çok sıcak havalarda günler ileri veya geri çekilerek topak nemine göre hareket edilir. Burada dikkatinizi çekmek istediğim olay kaktüs saksıları yavaş yavaş sulanır ve aşağıdan suyu akana kadar devam eder. Fazla sulama kökleri çürütür ve kök oluşumunu yavaşlatır. Doğru sulama sayesinde kaktüs gelişimi hızlanır ve iyi bir kök gelişimi olur.
Kaktüs yetiştiriciliğinde bizim en çok ilgi ve dikkatimizi ilk 2 cm'lik boyuta geldiğinde büyüme hızlanarak devam eder. Bu dönemden sonra bu güne kadar çektiğiniz eziyet bitmiş ve artık büyüme evresini hızlandırmaya başlamıştır. İki senesi biten kaktüsler yaz ilk bahar ve son bahar aylarında iki kez sıvı gübre ile beslenerek yetiştirme aşaması devam eder.
Kaktüs yetiştiriciliğinde bizim en çok ilgi ve dikkatimizi ilk 2 cm'lik boyuta geldiğinde büyüme hızlanarak devam eder. Bu dönemden sonra bu güne kadar çektiğiniz eziyet bitmiş ve artık büyüme evresini hızlandırmaya başlamıştır. İki senesi biten kaktüsler yaz ilk bahar ve son bahar aylarında iki kez sıvı gübre ile beslenerek yetiştirme aşaması devam eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder