10 Kasım 2019 Pazar

Kaktüs nasıl yetiştirir Part 2

Kaktüs Nasıl Yetiştirilir kanalımızda bu gün yine sizinle kaktüs yetiştiriciliğine yönelik bilgi birikimimizi sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Tohum olarak dikilen kaktüs bitkileri fidelik duruma gelene kadar gerekli özen gösterilmesi gerektiği  daha önceki konumuzda anlatmıştık. Bu gün tohumların filizlenmesi ile fide haline gelen kaktüslerin bakımı ilgi ilgili kısa bir söyleşi yapmak istiyorum.

Tekrar hatırlatalım ki aklınızda iyice yer etsin; Kaktüs toprağı içeriği 4/1 Torf, 4/1 Perlit ve 4/1 naturelfertilizer.info'nun hazırladığı gelişim gübresi ve 4/1 dere kumu karıştırılarak hazırlanır. iyice sulanan karışım 15 Gün güneşi direk görmeden ama ısıyı alabilecek ( bu ısı 22' üstü olmalı) fakat nemini kaybetmeyecek şekilde üstü naylonla sarılır ve iki/üç günde bir üstü açılır bir saat havalandırılır. 15 gün neticesinde ihtiyacımız olan steril, eklediğimiz gelişim gübresi içerisindeki mikro organizmalar toprağın her yerine eşit olarak yayılmış bir şekilde ekime hazır olur. Bu kaktüs toprağını 15 gün boyunca havalandırdığımız zamanlarda yine nemini ölçmeyi unutmayalım. Bu nem sayesinde içerideki faydalı organizmalar ileride kaktüs tohumları için kaplama olacak ve kaktüs tohumlarının daha hızlı patlamasına sebep olacak.

Kaktüs fideleri bu donemde hastalık ve zararlılara karşı en hassas dönemidir. Ama bu hassas dönemi  ince bir ayrıntıya dikkat ederek kolayca atlatabileceğinizi bildirmek isterim. Bu dönem için daha önceden 15 gün dinlendirdiğimiz toprağın ne kadar çok işe yarayacağını da gözleriniz ile göreceksiniz. Dinlenmiş kaktüs toprağı bol sıcaklığa (güneşe) ve neme maruz kaldığı dönemde içerisindeki zararlı mikroorganizmalardan kendi kendini temizlemiş olacak ve bu aşamada kaktüs fidesinin kök gelişiminin hızlanmasına ve sağlıklı kök yapısı sayesinde toprağa daha hızlı tutunarak daha iyi gelişim göstermesine sebep olacaktır. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bonsai saklı değiştirme

Bonsai saklı değiştirme Bir çok bonsai meraklısının yıllarca emek verip, öldürdükleri bonsai koleksiyonlarını saksı değiştirirken yapıla...